måndag 2 mars 2009

En förlovning

Gammal klokskap rostar aldrig. Karl Marx må ha haft många maktfullkomliga galningar i sin efterföljd, men själv var han en klok man vars samhällsanalyser ofta känns aktuella. Den gode Marx har bl a myntat orden ”opium åt folket”.

Aldrig har väl dessa ord klingat så sanna som i dessa dagar. Mitt i den värsta ekonomiska krisen på mannaminne förlovar sig kronprinsessan med sin Daniel. Aldrig kunde det han kommit lämpligare än nu. För stunden är alla kristids och framtidsfrågor som bortblåsta. Vecko- och kvällspress jublar. Även mer seriösa tidningar fylls av långa artiklar kring händelsen och mer eller mindre hela Rapportsändningen på TV i onsdags hade fokus på denna förlovning.

Det är nästan som jag tror att Reinfelt och hovet hade planerat detta när läget i kungariket Sverige är i bottenläge. Börsen har tydligen historiskt gått upp inför kungliga bröllop, så detta kanske är en ny typ av krishantering…

Medan skvallerpressen planerar för extranummer och diskussionerna i arbetsplatserna i Sveriges rikes fikarum går heta om Daniel är den rätta och om Victoria kan bli med barn skrattar nog Marx i sin grav om drogens effektiva verkan.

Frågan är hur länge bedövningen och ruset håller i sig och när den givna baksmällan kommer?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Tuvstarr sa...

Ja, förlovningen är ett stort tema även här i tyska tidningar. Mitt intryck är att man ser fram emot bröllopet i allmänheten. Vad jag (som är ju inte svensk)undrar är, vad den svenska befolkningen verkligen tänker över ett bröllop mellan Daniel och kronprinsessan Victoria? Stor glädje eller avböjande hellre?

Johan sa...

Det hela förstoras upp av pressen. Visst bryr sig en del och då framförallt äldre personer, men jag tror att de flesta rycker på axlarna. Sverige är ju inte känt för att vara speciellt rojalistiskt och nationalistiskt.