onsdag 25 mars 2009

Platserna 2 - stugan GrovaMånga när på en längtan att få ha en egen stuga i naturen. För oss blev drömmen sann då för några år sedan fick chansen att köpa stugan Grova i Kasker ett par mil söder om Arjeplog. Jag har hört att den yngre generationen i allt högre grad ratar stuglivet. Det finns säkert flera anledningar till detta, men en sak är i alla fall säker, jag med min stuglängtan tycks numer tillhöra den äldre generationen.

Vad som är stugliv finns det säkert lika många svar på som det finns stugägare. För mig finns dessa vägledande ord – stillhet, avskildhet, tystnad, enkelhet och kontakt med vacker natur.

För mig representerar stugan Grova allt detta, samtidigt som den trots sin relativa avskildhet kan nås med bil inpå stugknuten. Att stugan ligger i min barndoms marker förstärker förstås den starka känslan för platsen. Det är nog inte stugan i sig som är det centrala, utan att stugan blir en plats för vila och utfärder i välkända marker som både bjuder på det lätt igenkännbara som överraskningar av olika slag.

Platsen hette förr Grovavallen som gav lite hö åt kreaturen och potatis åt människorna. Stugtimringen gör också skäl för namnet med sina flerhundraåriga stockar med ett förflutet från flottarepoken.

Mörkertiden är över och snart får Grova sitt första av ett flertal besök detta år. Grova väntar och stugägaren längtar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Tuvstarr sa...

Vilken fantastisk bild! En sån fin stuga är verkligen en dröm.

Johan sa...

Bilden är tagen 1 maj förra året. Vi får se hur det ser ut till påsk i år.

Ella sa...

Hoppas Ni får en härlig Påsk,med sol och vårliga vindar och ett inte alltför djupt snötäcke!

Johan sa...

I stugan finns det inget dåligt väder, men visst, sköna stunder i en utgrävd solgrop skulle innte vara helt fel.