onsdag 29 april 2009

Curling och ungdomsarbetslösheten

Såg för en tid sedan ett nyhetsinslag från Älvkarleby där ungdomsarbetslösheten är högst i Sverige. Två ungdomar intervjuades. De verkade ganska deppiga inför sina framtidsutsikter. Visst finns det anledning att vara bekymrad för att vår framtid (= ungdomarna) får allt svårare att etablera sig i arbetslivet.

För ett antal år sedan myntades begreppet curlingföräldrar. Den röda matten lades ut, föräldrarna sades vara inbegripna i alla barnets aktiviteter inte sällan organiserade av vuxna och barnet fick allt det pekade på. Visst var detta till en del en generalisering om våra barn och deras föräldrar, när många andra barn varken fått det de pekat på eller den kärlek de har rätt till, men visst fanns det en del sanning om curlandet.

För några år sedan träffade jag regelbundet nyblivna gymnasieklasser. Det var ganska vanligt att prylar uppfattades som det viktigaste i deras liv och målsättningen med livet var att bli rik.

Sedan dess har några år gått och det är bl a dessa ungdomar som ska slåss om de allt färre jobb som finns kvar. Curlandets tid är förbi och den röda mattan är bortdragen.

Det finns all anledning att vara orolig om resultatet av curlandet blir som i Älvkarleby – ungdomarna sitter på ett gym eller framför sin dator och väntar på att ett jobb ska komma till dem. Risken att vi ser lite av en förlorad ungdomsgeneration om de och många andra arbetslösa ungdomar inte hittar sin egen kraft och energi. Visst är det tufft att hitta arbete, men många oglamorösa arbeten finns och ska utföras.

Den nära framtiden är inte materiell rikedom och lättförtjänta pengar. För många börjar arbetslivet som diskare, med tidningsutbärning eller i en hamburgerbar. Alla yrkeserfarenheter är rika erfarenheter och en bra investering för ungdomarnas framtid. Jag tror att många ungdomar behöver göra en mental resa och attitydförändring för att inte förbli kvar i en återvändgränd.

Kanske den curlande föräldrageneration ånyo behöver komma in på scenen, men nu som mentala coacher….vad tror du??

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Ja inte är det enkelt att hitta jobb. Varken som ung eller äldre. Håller med dig om orealistiska förväntningar säkert ställer sig ivägen. Men jag tror det gäller båda kategorierna. De unga drömmer. De äldre tror inte de klarar en förändring.

Johan sa...

Visst kan det vara så.....men det är ju de unga som är skapare av framtiden...därför min oro.