lördag 4 april 2009

Älvsbyn...…är också känd under det turistiskt lockande ”Norrbottens pärla”, eller som det fjärde benet i det Norrbottniska nav som brukar kallas fyrkanten där Älvsbyn är minstingen bland tre mer eller mindre framgångsrika städer.

För svensken i gemen är nog Älvsbyn mest känt för husfabriken Älvsbyhus. Inte oväntat är nästan alla hus i Älvsbyn just Älvsbyhus. Den lite mer allmänbildade vet också att nära hälften av det bröd vi äter kommer från Polarbröd i Älvsbyn. Älvsbyn är därmed med sina industrier nära förbunden med naturen i form av bräder i olika former och vinklar och spannmål från Sveriges bönder.En för mig okänd kunskap är det starka grepp frikyrkorna har om Älvsbyn. Det frisinnande Västerbotten verkar ha hittat en liten kil i nedre delen av Pite älvdal som knappast går att känna igen i övriga Norrbotten. I Älvsbyn finns inte mindre en 5 aktiva församlingar. Inte illa i dessa sekulariserade tidevarv i en så liten kommun.

Vissa tycker nog att frikyrkligheten har haft sina sidor. För många Älvsbybor skulle det nog vara oförskämt att förknippa den Norrbottiska pärlan vid en stark alkoholhaltig vattenliknande dryck som i folkmun brukar kallas för pärla. Det var tydligen en lång strid och ett hårdnackat motstånd innan Älvsbyn till sist fick sitt systembolag och i det lilla samhället fick man inte avvika allt för mycket från den präktiga normen.Som en balans på präktigheten har den lilla kommunen begåvats med inte mindre än tre behandlingshem för missbrukare. En ny tid kräver en annan öppenhet och man kan ju dessutom alltid undra vad som pågår när Korskyrkan bjuder in ungdomarna till Café cross…

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: