torsdag 1 januari 2009

Nytt år



Den Nordliga utposten ligger mitt i midvintermörkret nu när år 2008 har passerat sin absoluta final med en bullrande vinterstorm. En medelålders man som jag inser att åren rullar förbi i en allt snabbare takt. Troligen förstärks denna känsla av den tid vi lever i, farten är hög och förändringens vind blåser snabbt. Inte ens en vegeterande betraktare som jag kan undgå att påverkas av tidens flöde och tillvarons allt snabbare rörelse.

Året som varit kanske kan beskrivas den tilltagande orons år. Vi har blivit varse att den allt mer globaliserade världen är sårbar. Den globala ekonomin verkar vara ett flyktigt dominospel, där övertro och ohejdad spekulation snabbt kan förbytas i oro, rädsla och misstro. Spekulanternas imperier rasar innan nya ska byggas upp. De stora förlorarna är naturligtvis de vanliga människorna som tappar sina arbeten, utan att de har något med detta dominospel att göra.

Året som varit kanske också är året då miljöförstöring och klimathot börjar vara något som allt fler ser som en verklig realitet.

Naturligtvis var detta år de många konflikternas år, men kanske varken fler eller färre än tidigare.

Vilken som är den rätta vägen vidare är inte lätt att svara på, men det som står utom allt tvivel är att den väg vi hittills färdats på är och förblir en återvändgränd. Kan bara kreativitet, nyfikenhet och ödmjukhet segra över mörker, fördomar och inskränkthet går det att våga tro. Det ju trots allt trevligare att tro än att misstro….

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Totte sa...

Och tron är ju som så ofta sagts det sista som överger oss. Därför känns din inställning helt rätt. Om vi bara vågar tillåta oss att vara lite mer nyfikna och ödmjuka och undviker alla former av dogmer och eget ihopsnickrade och högstämda sanningar är nog mycket vunnet. För människan kan ju så lätt bli sin egen största fiende. Speciell när vi drabbas av övertro på vår egen förmåga och intelligens.

Johan sa...

Den hybris du pratar om finns det nog av i världen. Det goda varandet däremot, kännetecknas av klokskap, eftertänksamma handlingar och en stor portion ödmjukhet.