tisdag 6 januari 2009

Våld och mera våld

Människan må i många avseenden vara kreativ och skapande till sin natur, men denna kreativitet och problemlösningsförmåga verkar vara fjärran i hennes sätt att lösa internationella konflikter.

Vi är ju vid det här laget totalt urless på konflikten mellan Israel och Palestina. Denna konflikt är ju bara en i raden av konflikthärdar som tycks kunna få pågå i evighet utan att någon kan få stopp på dumheterna. Skillnaden mellan denna konflikt och många andra är att denna i förlängningen ska sätta en större ”brand” i rörelse. Inte minst tänker jag på att allt Palestinas folk tvingas utstå ger en bördig jordmån för framtidens terrorism.

För mig är det fullständigt obegripligt att man år efter år av våld tror att det går att lösa denna konflikt med mera våld. Även i en mycket enklare värld vet vi att göra mer av sådant som inte fungerar kommer få samma resultat – det fungerar inte, utan bidrar ofta bara till att förvärra det problem som skulle lösas.

Till saken hör att det organ som skulle kunna bidra till att lösa denna konflikt, d v s FN ytterligare bidrar till att underblåsa tragedin med sitt förutbestämda handlande då vissa länder fördömer Israels handlingar, medan andra stoppar den resolution som skulle stoppa en eskalerande våldsspiral. Typiskt nog brukar det vara samma länder som intar sina sedan länge förutbestämda positioner.

Hela scenariot är att likna vid en global fars med sina givna rollkaraktärer. Frågan om någonsin någon klokskap kommer att vinna herraväldet över denna till synes eviga dårskap??

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: