söndag 11 januari 2009

Vad är konst?Konstens väsen har tidigare avhandlats i denna blogg. Det finns säkert lika många uppfattningar om konsten som det finns människor som tycker om dess olika uttrycksformer. För mig handlar konsten om förmåga att skapa, vara kreativ, väcka nya tankar hos betraktaren, formulera frågor om samtiden och kanske även framtiden. Konsten vågar utmana våra föreställningar och tar språnget ut från det välkända.

Vad som anses som god konst brukar vara det som faller konstkritiker i smaken. Det var därför med ett leende på läpparna jag läste den korta artikeln ur DN där ett litet barn har fått en plats i konstens finrum efter en kupp av barnets föräldrar.

Läs och begrunda – frågan vad som är konst är inte så lätt att svara på, men det kanske inte har någon betydelse…..?

Ps. konstverket på bilden ovan har inget med artikeln att göra. Det är måleri av en framstående Norrbottenskonstnär – gissa vem?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

synthmon sa...

Det är onekligen väldigt lustigt, och rent bevis på att abstrakt konst lika gärna kan vara klottrandet av en tvååring. Modern konst behöver nog en omvändning, det här är ju rent fånigt.

Johan sa...

Konsten lär ju förbli konst så länge den uppfattas som sådan. Det är nog i första hand konstkritikerna som bör ta sig en rejäl funderare.

Ella sa...

En "skarp" gissning är:

Lotta-Engström Lodin.

Johan sa...

Frun blev mycket smickrad, men ännu är hon inte så känd. Ett typiskt kännetecken för denna konstnär är att han är mest känd för sina porträtt av människor i starka färger.