måndag 30 maj 2016

Johans guide till Luleås restauranger 5 - Bistro Norrland Det är en fin och somrig kväll när vi anländer till Bistro Norrland. Bistro Norrland har några år på nacken med sitt gynnsamma läge vid Norra hamn i nära anslutning till Norrbottensteatern.

De är löningshelg så vi har bokat bord i god tid till nära nog fullsatta restaurangen. Vi anvisas ett bord mitt i restaurangen. Trots att vi sitter relativt nära bordsgrannar blir det inte störande. Den luftiga lokalen har en bra dämpande akustik och bakgrundsmusiken är på intet sätt störande.

Till förrätt tar vi Ramslökssoppa med Klöverträskägg och torkat renkött. Vi får två dryckesförslag, ett neutralt öl och ett mer med surölskaraktär. Vi valde det senare - Bianca mango lassi gosk. Förrätten visar sig vara en riktig höjdare. Den serveras direkt vid bordet. Smakerna balanserar fint med varandra och det rekommenderade ölen är ett riktigt lyckat val.

Som huvudrätt provar vi kökets variant på Rydberg bestående av renkött, ölbrässerad lök, torkade lingon, senap och mandelpotatis från Långträsk. Som vin tar vi det rekommenderade Terra Mater Carmenere. Huvudrätten är vackert upplagd och lovar gott. Smakupplevelsen är mer än godkänd, men jag ställer mig lite frågande till senapen. Den är väl stark till de i övrigt milda ingredienserna. Kanske en annan smakbrytare hade varit att föredra. Långträskpotatisen är god och liksom rätten i övrigt väl avvägd när det gäller sältan. De rekommenderade vinet smakar bra, men höjer inte smakupplevelsen nämnvärt.

Det är en väl tilltagen för- och varmrätt så vi nöjer oss med en espresso efter maten. Den får överbetyg och är den godaste hittills som vi druckit vid våra restaurangbesök.

Även om huvudrätten svajar något är helhetsintrycket gott. Ett mycket stort plus till förrätten och den tillsammans med trevlig och kunnig personal gör att jag ger Bistro Norrland betyget 4.

Inga kommentarer: