måndag 16 maj 2016

Resan till Cinque Terre 3Dag två var det dags för vandring i det egentliga Cinque Terre. Vi tog tåget till Levanto - platsen där alla Cinque Terretågen startar. Genom en av kustens många och långa tunnlar genom bergen klev vi av Monterosso - som var utgångspunkten för denna dags vandring.

Vi skulle gå Cinque Terres mest klassiska led, den mellan Monterosso och Corneglia med lunchstopp i Vernazza. Det är den enda kvarvarande kustleden, då man har tvingats stänga av andra delar p g a errosion och ras. All annan vandring är gratis, men här fick vi lägga en slant.

Vi anande redan vid starten i Moterosso att har skulle det bli folk längs med leden och så blev det. Stundtals var det rena rama "trafikstockningen" av allehanda människor - skolklasser, gamla, unga, glada barn och några truliga tonåringar.  Allehanda språk talades, men franskan dominerade.Vissa av oss var vana vandrare med fotriktiga skor, andra verkade se den bitvis dramatiska vandringen som vilken söndagspromenad som helst.
 Något som det också var gott om så var det trappor...allehanda varianter med ofta ganska höga steg. Det var en hel del uppför innan det bar nerför igen och första etappmålet Vernazza. Staden var vacker och mycket intagande på avstånd, men väl inne i myllret av människor var det nästan lite för mycket. Vi lyckades i alla fall få bord på en av de många restaurangerna och pastan satt fint efter ett par timmars vandring.

Vandringen bar sedan vidare mot dagens slutmål - Cornelia. Etappen var inte helt olik den första, men det var något glesare mellan människorna längs efter leden. När vi närmades oss Cornelia fick del av resans enda regnstänk. På avstånd såg Cornelia ut som en liten pärla.

 Om Vernazza var smått kaotiskt så var Cornelia lugnet själv.Här möttes vi av mysiga trånga gränder och en lämplig servering för eftermiddagens cappuccino och en citronbakelse. Helnöjda tog vi oss därefter de många trapporna ner till Cornelias järnvägsstation för återresan till Moneglia.

En härlig vandringsdag avslutade vi på en annan av Moneglias restauranger...ett mysigt litet ställe som bl a serverade den godaste espresson jag någonsin druckit.

Inga kommentarer: