torsdag 26 maj 2016

Naturen vaknar Mitt andra hem har jag bland de stora vidderna och djupet av landskapet Lappland. Här ligger min stuga Grova i sjöns Uddjaures utflöde i Arjeplogs kommun. Det är platsen där jag hittar stillheten och en nyfiken energi inför det fortsatta liv som väntar.

 En stor del av året är det nära nog tyst i dessa marker. Det är långt mellan människorna i Sveriges befolkningsglesaste kommun. Fågel- och djurliv anpassar dessutom till de ofta kärva förhållandena. Det gäller att spara på energin för att överleva och använda krutet när det verkligen behövs.
Nu är våren kommen och den nyss uppvaknade naturen är på helspänn. Just denna tid en bra bit in i maj då den sista snön är på väg bort och isen håller på att ge vika även i vikarna spar verkligen fågel och djurliv verkligen inte på krutet. Grodorna kvackar i tjärnarna och allehanda fågelarter håller den naturälskade på helspänn. Du vet aldrig vad är du får höra härnäst...men tyst är det nästan aldrig.

Nu väntar några få veckor av vårens och den tidiga sommarens eufori innan det lugnar sig och den stora stillheten åter lägger sig.

Underbart är kort intensivt och vibrerande medan den stora långa tystnaden och stillheten skänker vilan. Det är lappmarkens egen prosa....en prosa att älska.

Inga kommentarer: