söndag 9 november 2008

Novemberhav



Novembers andra ansikte, högtrycket förpassat till minnenas arkiv. Lågtryck på vandring längs med Norska havet och den sydliga vinden som sätter havet i rörelse.

Stillhet är inte bara tystnad, ljudet av mitt blodomlopp och färgstarka motiv. Stillhet är också vindens spel i träden, vågornas lek mot stenar och sångsvanarnas trotsiga överflygning mot norr.

Novembers lågmälda färgspel och aspekter av stillheten kräver mindre. November kan vara lugnt och förstelnat eller satt i kraftfull rörelse. November är av många en föraktad månad, en glömskans månad. Novembers skönhet är finlemmad eller grovkornig för den som ger sig tid att se och vila i de intryck den halvmörka dagen förmedlar.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

thord wiman sa...

Hej!

Fina foton så "levande". Novemberhavet
ser ju friskt och aktivt, riktigt uppspelt ut på ytan men i de underliggande, djupare skikten bottennära breder det stinkande, sterila, alltmera omfattande svavelriket ut sin terror - fast snarare - människans diktatur över livsutrymme och arter i det sedda likväl som i det osedda.
Om hela havet dör...

Var det int den helige Franciscus av Assisi (1182-1226) som efterlyste en skapelsens jämnvikt - nej, en JÄMLIKHETSLÄRA. Redan då!!
Allt är sagt och ingenting är nytt under solen men människan tar inte lärdom.
Döda, syrefria bottnar är ett rent hälvete!

Hur är bottnarnas kvalitet i dina nordliga farvatten?

Johan sa...

Här uppe står havet ännu emot. Jordbruket har en mer undanskymd plats, Pappersbruken har blivit renare med åren och älvarna förser havet med friskt vatten.