lördag 1 november 2008

En galen värld

Vid en fikarast på arbetsplatsen berättar en av medarbetarna att han vid sidan av sitt arbete har fungerat som valobservatör för FN:s räkning.
Senast begav det sig i ett land långt söderöver. I detta land har hållits val under tumultartade former ett flertal gånger. Medarbetaren berättade att han bodde på ett för utlänningar reserverat hotell. Väl bevakat och skyddad från befolkningen i övrigt. Bevakningen av vallokalerna skedde med eskort av polis i skottsäkra bilar. På några platser fanns det öppna vallokaler med människor som röstade, men på det flesta platserna var vallokalerna igenbommande. Trots detta faktum redovisades resultaten även från dessa vallokaler. Naturligtvis var det den sittande regimen som fick de flesta rösterna från de igenbommade vallokalerna.

Vid detta val dödades ”bara” 200 människor i våld relaterat till valet. Trots rapporteringen från valobservatörerna beskrev FN i sin officiella rapport valet som ett demokratiskt framsteg för detta land.

Vilket var då landet? Landet heter Nigeria och ligger i Afrika. Om detta land hör vi inte så mycket. Noterbart är att detta land är en av världens största oljeproducenter. Troligen hade tonläget från FN och den rika världen varit annorlunda om det hade varit ett land utan strategiska naturtillgångar. Rättvisan i vår värld är ju som bekant varken lokal eller global. Girigheten, rovdriften och galenskapen däremot, den får härja fritt så länge det går att göra vinster på den.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Totte sa...

Vilken slutkläm Johan. Det är ord i rättan tid det.

Johan sa...

Jo, det är läge för det grövre snytningarna ibland....