tisdag 11 november 2008

Den kala björkenTrots sin kärvhet är lappmarken grön året runt. Tall och gran släpper aldrig sin gröna färg. Jag kan tycka lite synd om dem söderöver med sina kala träd och snöfria mark.
Men, så vi har björken. Den släpper i god tid sina blad för att förbereda sig för vintern.
Lika mycket som en grön björk står för sommar får man lätt upplevelsen av att en kal björk står för kyla, vinter och hårdhet, åtminstone om man riktar blicken upp mot trädets krona. Den risiga trädkronan blir likt en grovmaskig svart spindelväv mot himlen. Det är som all energi i trädet är borta när det går på sparlåga. Vårvinterns kala björk är däremot av ett annat slag. Det starka solljuset ger den ett rött skimmer i kronan, som om man anar den stundade knoppningen.

En kal höstbjörk är en lite sorglig skapelse. Den påminner lite om de människor som fruktar det mörker och kyla som snart knackar på…..

Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 kommentarer:

Totte sa...

Ja, tacka vet jag tallar. De sprider alltid lugn och harmoni. Oavsett tid på året. Men allra finast är de när de ackompanjeras av en och annan björk. Så fram för mer mångfald. Även i skogen.

Johan sa...

Jo, tallarna är obegripligt underskattade. Ser regelbundet exempel hur det avverkas på villatomter, trots att de inte befinner sig i söderläge och skymmer solen. Antagligen så säger det en del om dessa människors natur, som i mycket annat.

Thord sa...

En kal björk i silhuett mot blå himmel svider gott innerst i ögat - och tänk att rätt kunna uttyda det grenverkets sirliga språk.

Idag på morgonen kom livet och hälsade på i "min" björk: den lilla knubbiga sparvugglan satte sig lågt och öppet omkringflugen av några larmande blåmesar. Ett passerande meståg fick fullständig spader och t.om. den timide och litet introverte trädkryparen gjorde närgångan utfall.

Ja - ibland står naturens godispåse vidöppen!

Johan sa...

Helt klart bjuder nakenheten in till andra skönhetsupplevelser. Skönheten är mångbottnad precis som november...helgens fuktiga syd och upprymda hav har ersatts av lugn, nysnö, sol och det bästa av månsken.