torsdag 27 november 2008

Entreprenad

Så har då en person från den medicinska kåren uttalat sig om skiten på våra offentliga sjukhus. Mannen är en cancersjuk läkare inneliggande på en vårdavdelning som har skakat om vårdsverige, eller åtminstone berörda landstingsledningar. Det behövdes alltså en läkare för att det skulle hända, men det må väl vara. Tyvärr har ännu väldigt lite sagts om de privata entreprenörer som utför denna hälsovådliga städning, d v s de företag som lagt de lägsta anbuden och naturligtvis konkurrerat ut alla offentliga alternativ.

För mig är detta långt ifrån förvånande. I min hemstad Luleå lades exempelvis snöröjningen ut till en skånsk (!) firma för ett par år sedan. Resultatet blev bl a att en vintercyklist som jag numera finner det utsiktslöst att cykla till jobbet när det har snöat. Ett annat exempel är den skolenhet jag tydigare jobbade där städningen lades ut på entreprenad. Denna skola är numera den skitigaste bland gymnasieskolorna i Luleå.

Jag hoppas att den starka hyllningskör att om lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad, alternativt att sälja ut den kommer att tystna. Det var inte bara bättre förr, men grundläggande kommunal service utförd av lågavlönad kommunal arbetskraft är definitivt bättre än inhyrd personal med ofta ännu sämre villkor. Självklart är det så att personal som finns i den egna verksamheten och som har relationer med såväl brukare som andra arbetstagare gör ett bättre arbete. Är man en del av ett kollektiv har man en känsla för den helhet man delar med andra. Är man däremot inhyrd gör det man måste om det finns tid. Just att inte hinna och slarva blir ju resultatet om inte tid nog finns att utföra arbetsuppgiften, vilket är risken med billiga entreprenörer som med sina glädjekalkyler lovar runt men håller tunt.

Lika lite som det går att leva på luft så måste bra kommunal kvalitativ verksamhet få kosta. Skam vore annat i en välfärdsstat som Sverige!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Bra inlägg. Fick inspiration till ett eget.

Johan sa...

jo, kring dessa frågor finns det mycket att orda nu när nyliberalismens dagar kanske är räknade.