onsdag 6 april 2016

Om girigheten, ondskan och det som gott är Att vara människa är fullt av prövningar, hinder, men också massor av möjligheter. Speciellt för oss som råkar bo i den gynnande delen av världen är just möjligheterna många med goda chanser att få leva ett gott liv.

Däremot är det inte alltid lätt att tankemässigt navigera i vår tid. Vilka är de goda idéerna och gärningarna? Utmaningarna är fler än någonsin och det är inte lätt att ta ut någon tydlig och trygg kompassriktning.

Att ringa in de destruktiva krafterna låter inte heller sig så lätt göras. Att våld och förtryck utgör en del av denna destruktion är självklart, men bakom våldet och förtrycket ligger oftast den allt större globala ojämlikheten...med andra ord girigheten där de som redan har mycket skor sig på de som har allt mindre.

Vi har i dagarna läst om de s k Panamadokumenten där det har kommit till offentlighetens ljus att många av dessa giriga rika gömmer undan sina rikedomar undan beskattning. Pengar som de egentligen inte behöver, men som behövs för allas vår utveckling.

Jag skulle t o m drista mig till att säga att dessa rika girigbukar utövar en sorts terrorism mot samhället. Deras vägran att vara en del av samhällskontraktet är inte bara ont och cyniskt - det är även farligt. Det bidrar starkt till att skapa de spänningar vi ser och är ett globalt hot mot en demokratisk ordning. Det göder mörka och populistiska krafter som intet har med demokrati att skaffa.

I vår del av världen är det egentligen ganska lätt att vara god och dela med sig. Det goda börjar där du är att och inte berika sig i onödan. Ett annat gott beslut är att se över sina bankkontakter - möjliggörarna till girighetens terrorism. Som bankkund vill jag inte om än indirekt bidra till detta cyniska spel. Jag vill vara större än så...

Inga kommentarer: