söndag 24 april 2016

Johans guide till Luleås restauranger 4 - Fabriken I lördags var det för att besöka det senaste tillskottet i Luleås restaurangliv - konceptkrogen Fabriken. Restaurangen gör något som inte gjorts i Luleå tidigare, danska smörrebröd på sitt eget vis.

Vi blir väl omhändertagna när vi anländer till den halvfulla restaurangen. Personalen ger ett kunnigt intryck och har dessutom humor. Vi låter servitören föreslå ett lämpligt smörresbrödskoncept för två med ett passande vin. Som vin rekommenderas det italienska Valpolicella Ripasso Ca del Lupo. Ett vin i sin förhållandevis lätta, men samtidigt smakrika struktur fungerar väl till alla smörrebröden.

Vi tar in 5 olika rekommenderade smörrebröd. Vi börjar med Fetaost som innehåller tempura, sesam, fetaost, zucchini och tomatmarmelad. Anrättningen smakar verkligen bra. En spännande kombo där alla smaker får och tar plats. Därefter fortsätter vi med Rödbeta som vid sidan av rödbetan innehåller chevre och och valnötter. Ett enkelt smörrebröd med en underbar chevre. Även denna anrättning faller guiden mycket i smaken. Därefter går vi över till köttet. Vi börjar med en Fläsksida med ajvar, aioli, och lökringar. Smakar helt ok, men ger inga bestående avtryck. Samma omdöme får Lammet med vitlök och palsternackspure, soltorkade tomter och pumpakärnor. Efter att glädjen över smörrebröden svalnat något får vi till slut en euforisk avslutning. Det sista smörrebrödet är underbar komposition bestående av Älgstek, kantarellaioli, vb-chips, lingon och svamp.

Smörrebröden skiftar lite i klass med helhetsomdömet är bra. Det bröd som används är av en mörk sort - gott men diskret. Det som glädjer guiden är att fabriken verkar kunna det där med saltet. Varken för mycket eller för litet. Här har andra krogar en del att lära.

Servitören rekommenderar en cappuccino som avslutning. Den tillsammans med en apelsinchokladtryffel avrundar måltiden fint. Tryffeln är diskret sockrad och cappuccinon är den godaste jag druckit på länge.

Miljön på Fabriken är av det moderna avskalade stuket. Inte så mycket mysfaktor, men inte bullrigt. Det är väl tilltaget med utrymme mellan borden och trots att vi blir allt fler människor vad kvällen lider blir det aldrig bullrigt. En randanmärkning är att stolarna kunde vara bekvämare.

Allt är inte perfekt på Fabriken, men restaurangen är var totalt sett en positiv nykomling i Luleås restaurangliv. Jag ger Fabriken betyget 4.

2 kommentarer:

Ewa A sa...

Håller med att maten var så god. Bra betyg oxå. Jag valde en så god efterrätt!

Johan sa...

Din efterrätt skrev jag inget om, men den förstärkte det goda intrycket. Ska bli spännande hur väl Fabriken står sig i konkurrensen.