tisdag 12 april 2016

Manlig vänskap invid havet Helgen som var...ja då var vi där igen. För vilken gång i ordningen håller jag inte längre räkningen på, men åtskilliga är de gånger då jag, Björn och Sven tillbringar en helg i Svens stuga i Ryssbält. Det har blivit en av de mera självklara upprepningarna som sker år från år sent på hösten och tidigt på våren.

De yttre ramarna kring vår vistelse har inte förändrats så mycket, om vi då bortser från kosten. Grundnavet är fortfarande laxen på fredagen och älgsteken på lördagen. Men, vi har alla blivit äldre och med det tänker vi mer på vad som är rätt för kroppen. Det är numera LCHF-inspirerad mat som gäller. Kannelgifflar och Frödinge ostkaka med sötsylten har fått utgå till förmån för nyttigare alternativ. Den goda maten och drycken är om inte central, men viktig.

Då de yttre ramarna alltid är givna finns därför möjligheterna till den större inre resan. Samtalen, musiken, litteraturen och få pröva sig fram i sina tankar. Däremellan skapar vi själva, i ord eller bild kryddad med en och annan kortare vandring eller skidtur.

Våra resor till Ryssbält har blivit en självklar del i ett årshjul som det skulle vara svårt att klara sig utan. Det är kanske inte är här de stora besluten inför framtiden tas, men väl möjligheten till välbehövlig reflektion inför livets fortsättning och eventuella blindskär.

Relationer, arbete, kultur, politik brukar vara eviga och outsinliga frågor att ösa ur. I den vilsamma tystnad som ibland uppstår vilar vi blicken i naturens och havets färgskala. Ibland lugnande grått, andra gånger uppiggande färgrikt.

Vår andlige följeslagare är kanske den största svenska poeten av dem alla - Gunnar Ekelöf. Han avrundar alltid vår vistelse med uppläsningar från en svunnen tid som känns så nära. Det är riktigt stort...


Inga kommentarer: