torsdag 1 maj 2014

Att bli äldre men ändå känna sig ung
Vi blir alla äldre. Det är ett faktum som det aldrig går att bortse ifrån. Men, att bli äldre behöver ju inte vara synonymt med att känna och uppleva sig gammal. När jag ser tillbaka på mitt hittills levda liv kände jag mig riktigt gammal strax innan trettio. Med andra ord är många stycken känslan att vara gammal en känslomässig konstruktion. Med viljan, glädjen och livlusten går det med andra ord att i många stycken känna sig ungdomlig hela livet. Tur är väl det.... för tänk hur gammal jag skulle uppleva  mig vid snart fyllda 55 när jag redan kände mig passé vid 28.

Det var lite av dessa tankar fanns inom mig när jag hade gode vännen Björn på middag för en tid sedan. Här fylldes rummet av samtalen mellan högt och lågt...och allt eftersom fylldes framförallt rummet av musik med Björn som ledsagare. Här blandades gammal och nytt i en salig blandning. Kvällen blev till färg av bästa sort som under en stund förstärktes av solnedgången över stadsfjärden...

Att sedan kvällen avslutades på vinyldisko På Kulturens hus för oss 50 plussare gjorde inte kvällen sämre. Visst är arrangemanget gjort för att bibehålla en känsla av ungdomlighet då det riktar sig till oss lite äldre. Det spelar ingen roll om känslan är den rätta. Positivt är dessutom att vi lever i en annan tid nu där gammalt och ungt blandas på ett helt annat sätt. Jag kan märka det på en del musikarrangemang eller som på Afterworken på Clarion hotell där det det fanns ett åldersspann mellan 20 och 70 tillsammans med den lite houseinfluerade musiken.

Åldern saknar aldrig betydelse, men trots alla mörka moln av olika kulör finns  i alla fall ljuset att generationerna kan blandas och ha utbyte av varandra mycket mer än tidigare. Jag tror aldrig att jag behöver se mig som passé om jag inte själv väljer att vara det.

Om det skulle hända, vilket Gud förbjude...hoppas jag någon säger till...

2 kommentarer:

Per Å sa...

Tiden är ju bara en kronologisk siffra som kan vara praktisk när man ska planera något tillsammans. I övrigt brukar jag glömma bort ordningen på tiden. Ha en trevlig maj Johan.

/ Per Å

Johan sa...

Genial formulering, Per!

Ha det gott!