söndag 11 maj 2014

Porsöbilder på pizzerian

Det finns många människor som sällan eller aldrig går på vernissager och konstutställningar. Jag tror att det kan bero på att många har en alldeles för stor respekt inför konsten och att det finns en uppfattning att den är till för en liten intellektuell elit. Så är det ofta i Luleå. Jag känner igen en hel del av människorna vid vernissagerna och och under övrig utställningstid brukar det vara ganska tomt på folk.

Så...då är den bästa av idéer att flytta ut konsten till människorna. Finns det folkligare än en pizzeria? Jag tror inte det. Nästan var du än åker i vårt land och passerar en ort utöver bystorlek så finns det åtminstone en bensinmack och en pizzeria.

Min gode vän Sven Teglund bor i stadsdelen Porsön sedan många år. Han kan Porsön in minsta detalj efter oräkneliga vandringar i området. Porsön är ett typiskt bostadsområde uppfört under 1970-talet med sina hyreslängor, radhus och villor. Porsön verkar dessutom vara ett bostadsområde som få politiker vurmar för, då ingen upprustning har skett sedan områdets tillkomst. Det är just detta faktum som Sven gillar. Han har tagit massor av fotografier över det vardagliga och dess olika skavanker och sedan sedan gjort akvareller över typiska platser. Platser som vi kanske sällan ser, men som är så typiska för just Porsön.

Då var det närmast en självklarhet som vernissagen med Svens akvareller skulle ske på Porsöns pizzeria. Här sker mötet med konsten i vardagen och vardagen i konsten på det mest naturliga sätt.

Under vernissagen stannade jag till vid en av akvarellerna. Vid bordet intill sitter en rejält tatuerad far med sin son och åt pizza till synes ovetande vad som pågick. Det blev till en liten utställning i utställningen.

Det sägs att bra konst ska kommentera vår samtid....här går konsten ytterligare ett steg då den verkar i samtiden, navet i bostadsområdet...pizzerian.


Inga kommentarer: