fredag 20 februari 2009

Missbruket

....kan ta sig olika uttryck. Det finns akoholmissbrukare, matmissbrukare, spelmissbrukare, sockermissbrukare osv osv. Ja, den moderna människan kan med sitt överflöd av möjligheter i stort sett bli beroende av och börja missbruka vad som helst, utan att ha kontroll och vara medveten om det.

Somliga har lättare att utveckla ett missbruk än andra. Jag vill gärna tro att jag inte tillhör denna kategori med min kontroll och gränser utåt, därför har jag fått en liten ahaupplevelse nu när vår internetuppkoppling inte har fungerat sedan några dagar och som nu får nöja mig att vissa stunder kunna få lite kontakt med husgrannarnas trådlösa nätverk. Plötsligt har jag kommit till den insikten att datorn och internet har blivit en del av mitt liv som jag åtminstone i någon mån är beroende av. Jag får svårt att skriva på bloggen, surfa och spela min nya favoritmusik på Spotify.

Helt tydligt blir jag irriterad och det kan kännas lite tomt att inte göra det som jag så snart har tagit för givet. Just dessa symtom som är så typiska när alkoholisten inte får sin återställare och matmissbrukaren nekas möjligheten till att tröstäta.

Tack och lov är jag bara i början av missbrukarkarriären. Jag återgå till mina CD-skivor, skrivarboken och någon roman som väntar att bli läst.

Det är nog nyttigt att bli varse hur vi tar vår nya teknik så för givet. Vi lever som bekant och ett snabbt föränderligt samhälle, men vi måste vara varse hur bedräglig tekniken är och hur sårbara vi är. Inget samhälle är starkare än sin svagaste länk...

2 kommentarer:

Tuvstarr sa...

Ja, som du skrev så finns det många olika sorter av missbruk. Och jag tror att jag ibland tillbringer för mycket tid framför datorn. Jag hittade till dig över ett tips från Lifeblog, har varit här lite då och då. Jag giller mycket vad du skriver och hur du skriver. Nu blir det nog ännu mer tid i datorhörnan för jag ska komma oftare hit och läser - är det då missbruk? :-)

Johan sa...

Kul att du hittade hit. Så länge vi är uppmärksamma på våra vanor är det aldrig något problem. Möjligheterna med bloggskrivandet är ju egentligen oändliga.Du sätter ord på tankar, känslor och funderingar Ord som kanske aldrig hade blivit nedskrivna utan denna teknik.Idéer läggs till nya idéer och vi har en möjlighet att bli mer kreativa och öppna mot världen. Det är just detta som gör det spännande.