söndag 21 december 2014

Mot jul

Årsvarvet ska snart fullbordas. Det lackar mot jul. Denna högtid som alltid fyller mig med lite kluvna känslor och tankar. Det finns finns ingen högtid som rymmer så starka kontraster mellan frosseri och materiellt överflöd å ena sidan och ensamhet, fattigdom och oro å andra sidan.

Kontrasterna kanske aldrig ha varit så stora i modern tid än nu när vi ständigt påminns av rumänska tiggare som fryser på våra gator alltmedan vi i många fall förköper oss med prylar som varken vi eller mottagaren egentligen behöver.

Nej...dessa rader ska inte bli ytterligare en dystopi över vår tid, men jag vill att vi alla ska påminnas om sakernas verkliga tillstånd.

För oss  övriga som inte behöver oroa oss hoppas att jag att den stundande helgen i första hand ska bli några dagar för vila och goda möten. Så här lagom till jul tycks äntligen vintern ha tagit att stadigt grepp åtminstone här i norr. Det känns fint.

Vill du lyssna på några annorlunda tolkningar på våra julsånger och julpsalmer rekommenderar Mark Kozokeks skiva som är klickbar här intill.Inga kommentarer: