torsdag 16 januari 2014

Den sköna konsten att äta lagomSå här efter jul- och nyårshelgen då mången människa har lag på sig ett och annat kilo över buken skördar nog kosttrenderna nya triumfer oavsett om de heter GI, 5:2 eller LCHF. Jag har aldrig tagit någon av dessa metoder på något större allvar och mest tänkt "buisness as usual" eller "kom och köp konserverad gröt".

Var tid har sina mattrender och kostråd och med takt med att vi blir allt tjockare finns det mycket pengar att tjäna på den skuld och ångest bukfettman väcker.

Därför kändes det riktigt bekräftande och befriande att läsa Lena Anderssons krönika om mat i lördagens Dagen nyheter. Lena berättar om en som en man som går ner 17 kilo när han äter på McDonald´s. Hur går det till - jo han börjar göra något han inte gjort tidigare- motionera. I en berättelse går en annan man ner 40 kilo genom att följa de krassa kostråden som gavs under 1960-talet. De sakliga råden var- frossa aldrig, inrätta rutiner, ät dig mätt på lagad mat på fasta tider och inte efter klockan 18. Den vetenskapliga förklaring är enkel - kroppen behöver helt enkelt lugn och ro mellan måltiderna.

Konklusionen kan därför inte bli annan - ät från kostcirkelns alla delar, överät inte och motionera regelbundet. Jag är fullkomligt att dessa enkla kostråd är fullkomligt tillräckliga för de allra flesta.

Men, det enkla och självklara brukar också vara det svåraste, det kräver något av dig - kurage och kontroll

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag håller med dig helt och fullt. Många äter för mycket. Titta bara på hur folk lassar på tallriken på valfri lunchrestaurang med buffé. Tallriken svämmar över. Och inte av grönsaker precis.

Johan sa...

Så är det Bert. Tallrikslunch är bättre, såtillvida jag inte tränar på kvällen och bränner kalorier.