fredag 27 december 2013

Konsumtion - också ett valBilden ovan är tagen från Sveriges största dagstidning med rubriken "flygande start på mellandagsrean". Bilden blir en nog så tydlig markör för den tid vi lever i - en överkonsumtionens tid som går i ett allt hetsigare tempo.

Nutidens människa är i många stycken formad av sitt konsumerade liv. Ett kort besök i en av uppväxtstaden Gävles gallerior ger en god illustration av det pågående mänskliga livet. Anar att det bara är en västanfläkt jämfört med den konsumtion som sker i satellitstadens stora köpcentrum. I staden finns även restaurangerna och caféerna. Här kan den konsumerande människan ta igen sig. Vi satt där och intog vår lunch. Det var en vilsam oas mitt i all pulsen. Tillvarons nu förstärktes av den gamle mannen vid bordet invid. Han satt där och betraktade skeendet runt omkring honom med ett vinglas. Han var som urklippt från en annan tid.

Den lätt moraliska konklusionen är att tidens flöde och hastighet blir mycket vad vi gör av den. Har vi pengar kan vi bli konsumerande varelser som är snabba att haka på de senaste trenderna. Men - vi kan också bryta annan mark och låta bli. Många av oss har faktiskt den underbara möjligheten att göra egna och helt annorlunda livsval. Jag tror att fler skulle må riktigt bra över att bara slå sig ner på ett café och låta den egna tillvaron komma ifatt. Jag dristar mig till och med att säga att jag tror att det både skulle göra många lyckligare och förstärka en god hälsa.
3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Helt rätt!

Sitta och tomglo är mycket utvecklande.

Johan sa...

Hoppas vi blir en växande rörelse och inte en utrotningshotad art..

Johan sa...

Hoppas vi blir en växande rörelse och inte en utrotningshotad art..