måndag 28 maj 2012

Skogen vi ärvde

Maciej Zaremba har just avslutat sin artikelserie om skogen.

Jag tror det var ganska länge sedan det skrevs en så genomarbetad artikelserie om hur vi brukar, eller snarare missbrukar en av våra viktigaste naturtillgångar, skogen. Jag rekommenderar alla människor som hur det minsta intresse för naturen och inser hållbar utveckling måste vara mer än ord att ta del av Zarembas lysande journalistik.

Förra veckan kommenterade den ansvarige ministern Eskil Erlandsson artikelserien. Hans tilltal var arrogant och klassiskt stordriftsvänligt.

Jag kan konstatera att det på senare åren har blivit tyst kring skogsfrågorna. Annat var det förr då begreppet trädkramare myntades och tänka avverkningsplatser ockuperades. Just därför är artikelserien viktig. Vi får inte glömma. Skogsodlingslandskapet fortsätter att breda ut sig och naturskogarna krymper

På mina resor från kusten till stugan i lappmarken blir allt detta klart. Någon riktig skog som inte brukats enligt industriella principer finns knappt kvar. Här är det huvudsakligen planteringskog i olika ålder, allt medan nya hyggen breder ut sig. Den naturskog som finns kvar förpassas till otillgängliga platser dit skogsmaskinerna inte når.

Skogen vi ärvde, vad finns kvar om hundra år...?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag har snart gett upp, vad gäller skogen. Sverige är verkligen sämst i klassen, när det gäller att vårda arvet. Sämst i klassen!

Mångfald - bortglömt.
Okunnigt - farligt.

Skogsstyrelsen vågar inte styra. Vad finns den till för egentligen?

Bert Bodin sa...

Och Erlandsson är ett skämt. I flera bemärkelser.

Johan sa...

Kanske dags att plocka fram Blå tågets orginalversion av "Staten och kapitalet innan sista tåg gått...

Sverige med kanske de bästa förutsättningarna är mycket bra på att tala om hur andra länder med mycket sämre förutsättningar ska göra. det är dags att städa ur liken ur garderoben och sluta hyckla!