söndag 24 maj 2009

Variant på hjärngympaVi lever i en snabbt föränderlig tid. Förändringarna blir ofta mest påtagliga när man kommer till den stora staden. Här går det som bekant fort med människor som snabbt rusar förbi och (o)ljud överallt

Hotellet brukar vara den stilla och bekymmerfria lilla oasen. Hemma i Norrbotten är det fortfarande så – Hotell Gästis i Jokkmokk håller på sin gamla retrokostym och Tre Sågar i Korpilombolo lever kvar som ett sentida kulturminne från tidigt 70-tal.

Nu är jag däremot på Hotell Sign. Under dagens konferens får vi höra att hjärnjumpa är något viktigt när vi kommunicerar. Det gäller att tänka i stort för att förstå den andre. När jag kommer till hotellet prövas min hjärna på ett mer handfast sätt och jag tänker inga stora tankar. Det tar mig ett par minuter innan jag lyckas komma in i rummet. Den trögtänkte norrbottningen behöver en stund för att inse att kortet (nyckeln) ska ”smekas” lätt över ”låset” för att dörren ska öppnas. Väl inne rummet tar det lika lång tid att förstå att samma kort ska användas för att få belysning i rummet. Även dusch och kranar kräver en del tankar innan de helt fyller sin funktion.Jag funderar hur det ska bli som lätt förvirrad pensionär i denna designade och innovativa tid. Nordlig utpost får nog hålla sig till Hotell Gästis eller Tre Sågar. Det kanske är gott nog.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag ser att vi har gjort ungefär liknande erfarenheter.

Johan sa...

Vi lever i en allt mer mer komplex värld. Tänk om våra designivriga produktskapare hade den självklara inställningen att allt borde gå ut på att göra saker så enkelt som möjligt för oss så vi får lägga tankekraften på väsentliga saker.