fredag 8 maj 2009

Om längtan, rörelse och dess motsatsJag är stadd i kraftig rörelse och har ovanligt lite kontroll över nuets och den nära framtidens skeende. Vi ska flytta från huset, men har ingen aning var vi ska bo härnäst. Jag ser konturerna av ett nytt intressant arbete i horisonten, men vet ännu mycket lite vilka former det kommer att ta och om det kan vara det jag hoppas på. Jag är en stor vanemänniska med mina ordnade cirklar. Nuet är med andra ord en utmaning som ställer mycket på ända.

Jag läser för tillfället en novellsamling av Ulf Eriksson. Ulf är en underfundig författare som vänder ut och in på mycket av etablerade begrepp. Jag fann några talande meningar att ta till sig i tider av en ännu oklar förändringens vind…..

”Jag är visserligen mindre än min längtan, och det kan tyckas beklagansvärt, rentav löjligt. Men är det inte bra mycket bättre än att ha vuxit ur sin längtan? I det senare fallet blir man offer för en leda som man inte kan överskrida eftersom man redan har sprängt dess horisonter. I det förra fallet finns många hot, men också en osynlig synrand att färdas emot, och man har en liten röst som gärna tävlar med både vind, regn och åska. Man slipper också vara en uttråkad observatör av sig själv.” (ur ”Det försvunna rummet”, 2008)

I mitt tycke mycket koncentrerad livsfilosofi att luta sig emot i tider av förändring.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 kommentarer:

Ella sa...

Det är förvisso inte bara naturen som är stadd i förändring---
Lycka till!

thord.wiman sa...

Hej!
Jo, förändring är ett spännande men också litet oroande begrepp. Förändring innebär alltid en stor tankemässig utmaning rent mentalt för en människa - omvandlingar skakar om i själva grundvalarna men sett på sikt naturligtvis nästan alltid positivt.

Jag har en del erfarenhet av förändringar men är förvånansvärt tom på ord. Stort begrepp. Skriver jag ordet förändring tänker jag också på ordet förtröstan - att det är viktigt att känna någon slags förtröstan - tro på att allt kommer att ordna sig till det bästa.
Insiktsfull text av Ulf Eriksson.

Fast Norrbotten lämnar du väl aldrig?

Johan sa...

Ella.....när vi nästan tappat hoppet att hitta det nya boendet så dyker det upp, med andra ord, lägenheten fixad och nu är det dags för mäklaren att jobba.

Thord...bra tankar om förändringens goda dimension. När det rör sig alstras energin och nya kreativa tnakar föds...och ur vånda och oro ska det nya födas, så är det bara.