tisdag 12 maj 2009

Ännu mera curling

Med risk att upplevas som tjatig och konservativ gammelmoralist har mina tankar om curlingföräldrar fått ytterligare bränsle.

Två söndagar i rad har en bil kommit rullande i vårt villaområde i sakta mak. Då och då kliver en tonåring ut ur bilen med reklam som ska fylla villaområdets postlådor. Att dela ut reklam har sedan länge varit ett klassiskt extraknäck för många tonåringar för att tjäna en slant. Tidigare skötte ungdomarna detta jobb själva och hade olika finurliga lösningar för att få med sig all reklam.

Nu verkar vi leva i en tid där föräldrarna ska engagera sig i allt som ungdomar företar sig. Visst är det bra med engagerade föräldrar, men engagemanget ska i första hand syfta till att stödja ungdomarna att klara sina engagemang på egen hand.

Det är därför jag blir lite beklämd när jag ser denna förälder i praktiken göra halva jobbet åt sin son. Dessutom får miljön ta lite extra stryk när cykeln eller vagnen har ersatts med bilen som mest puttrar på tomgång.

Jag bärs av en tro att vi alla utvecklas bäst av lämpligt motstånd där inte bekväma lösningar serveras oss. Unga människor lär bli varse detta för eller senare och då har vi som är äldre ett stort ansvar att ge dem redskapen att klara de prövningar som väntar.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Totte sa...

Kan bara hålla med. Till 100 procent.