fredag 3 oktober 2008

Vad är konst?

Vad som egentligen är konst är konst finns det kanske lika många svar på som det finns människor. Vännen Dan som tycker om att gå på djupet med saker och ting har botaniserat lite i detta ständigt lika aktuella ämne. I en nog för de flesta helt okänd och bortglömd bok av Vilhem Grönbeck får vi äntligen svaret på våra frågor om konsten. Grönbeck skriver:

”Ett geni är självklart konstnär. Han kan inte låta bli att skapa, eftersom liv är något aktivt. Det kan inte fällas någon hårdare dom över en människa än efter hennes längtan efter det oändliga mynnar i njutning i stället för att vara en drivfjäder till handling. Geniet kan aldrig vara sig själv helt och hållet, han kan aldrig verka utan att ge sig hän med allt vad han är och har, utan att lägga hela sitt väsen i handlingen. Därmed är det viktigaste sagt om konst, om hur ett konstverk ser ut”

Smaka på det ni! Nu när vi alla vad det handlar om kan vi bara gå till oss själva och se om vi bär på något embryo till konstnärskap.

Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

thord.wiman sa...

Hej Johan!

Jo. Det var en redig definition på vad konst är av Grönbeck.
Fast genialitet är nog inget generellt kriterium på konstnärsskap.

ALLT som skapas är konst. Apkonst är konst.
Minns apan "congo" som målade flera hundra oljor varav en handfull såldes på auktion för några år sedan för 40.000 kronor stycket.
I denna saks anslutning myntade någon spefågel (troligen en ratad, sargad konstnärssjäl...) uttrycket "monkey business".

Många "förståsigpåare" vill nog ändå framhålla att konst bara kan få sin betydelse och definition via en applicerad prislapp - en attityd som låter både torftig och trist.

Det kanske är som i "Murphys lag" - en av dem. Den gyllene regeln om konst och också om vetenskap "Den som har guldet bestämmer reglerna."

För mig är konst sinnlig njutning utan prislapp.

Johan sa...

Jaha, jag som trodde jag förmedlat den slutgiltiga definitionen. Det går ju att fråga sig vem som är geni och vad skapande egentligen är? Är det att slå in spikar i en bräda eler att skriva en torftig blogg? Jag tror i alla falla att vi som överhuvudtaget reflekterar kring dessa sakar är skapande konstnärer i vid mening.