onsdag 8 oktober 2008

Makten, rikedomen och demokratinVi får höra att världsekonomin är på väg att krackelera. Ännu en gång är det de rikas spekulation som riskerar göra massor av människor sömnlösa.

För en tid sedan läste jag en intressant recension i DN. Där recenserades Rothkopfs ”Superclass – hur den nya globala makteliten styr världen”.

Det tycks vara en ansiktslös klass på ca 1000 personer som kanske är vår världs verkliga makthavare. Detta är en elit som flyter ovanpå oss vanliga människor. De äger s.k. gulfstreamplan med vilka de tar sig var de vill i världen, utan att behöva passera några säkerhetskontroller och incheckningsdiskar. De tjänar lika mycket som världens 2.5 miljarder fattigaste gör tillsammans. Toppolitikerna i världen försöker hålla sig väl med denna elit vars agenda är lägre skatter, lägre löner och en billigare infrastruktur. Priset att komma på kant med denna rikedom kan vara att stora tillgångar flyttas ur landet.

Det stora problemet med denna ”superclass” är inte att den är så snuskigt rik, utan att den sätter demokratin ur spel.

Inte lite skrämmande tycker jag. En ansiktslös elit som i någon mån styr våra liv. Vi vet att makt och rikedom tillsammans har en förmåga att föda en aldrig sinande behov av mer makt och rikedom. En mycket liten elit som lever på väsensskilt andra villkor. Hur påverkar det deras världsuppfattning och hur kommer det att påverka vår värld och framtid. Det är lätt att bli mörkrädd….

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: