torsdag 28 juni 2018

Tyvärr - nästa regering blir blå med stänk av brunt



 Valrörelsen kommer snart ta fart. Startskottet blir blir Almedalen i Visby. Frågan är om de kommande veckorna inför valet kommer tillföra någon ny vital energi eller om det blir mer av samma välkända positioneringar.

Tyvärr misstänker jag att det mesta redan är sagt och som kommer att bädda för en rejäl politisk röra efter valet. Jag har svårt att se fram emot valrörelsen och framförallt inte resultatet av den. Jag är nämligen ganska säker på hur utgången kommer att bli efter långa och segslitna förhandlingar om vem som ska leda landet. Det är den troliga utgången jag ogillar - en ren moderat regering.

Premisserna är följande: Socialdemokraterna har anpassat sig allt mer till Åkessons retorik. Det kommer bara gynna Åkesson och hans parti och Socialdemokratin kommer göra det sämsta valet i modern tid. Vänstern går starkt framåt. Tar en del missnöjda väljare från såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet. Att Sjöstedt gör ett bra val kommer sakna betydelse då de övriga inte vill dansa med honom. Miljöpartiet klarar 4 % - spärren med viss marginal, men partiet är åderlåtet och kommer inte sätta sig i en ny regering på länge. Centern gör det bästa valet på länge, men då många väljare kommer från borgerliga bröder stärker det inte alliansen. Moderaterna tappar lite till Centern och Sverigedemokraterna. Liberalerna fortsätter som ett 5 % -parti. Ebba Bush-Tor får bli heltidsmamma igen. Partiet rycker upp sig med når inte 4 %. Åkesson sitter lugnt i båten blir ungefär jämnstora med Moderaterna.

De rödgröna är åderlåtna och har varken kraft eller kan få stöd för en fortsatt minoritetsregering. Alliansen är också totalt sett försvagade. De kan inte av egen kraft bilda regering utan stöd av Sverigedemokraterna. Liberaler och centerpartister vill inte ha Åkessons stöd och Åkesson ger det inte utan att få inflytande. Det troligaste är därför en ren moderat regering. Övriga Allianspartier kommer att ge den sitt stöd och Åkesson kommer göra en lyckosam kohandel så att hans parti kan släppa fram den.

Efter långa utdragna förhandlingar har vi en ren högerregering där Sveriges bruna parti inte är regeringsparti, men ett parti som har säkrat ett rejält inflytande.

Jag vill för allt i världen inte bli sannspådd, men risken är överhängande att jag blir det....

Inga kommentarer: