fredag 22 juli 2016

Kalfjället och tallen Fina sommardagar är som gjorda för att vandra. Speciellt på hög höjd då du har en liten del av världen framför dina fötter. Visserligen är det svettigt på vägen mot toppen genom gammal granskog och björk. Dessutom retas myggen en del. Desto större är belöningen när du når toppen...utsikten, en svalkande vind och gofikat som väntar.

För ett par dagar sedan gick vi upp på lågfjället Nuorttabuodda som är dryga 800 m ö h över hjässan. Lågfjället är en av många i den fjällnära skogen i Arjeplogs kommun innan högfjällen tar vid. Särskilt norr om Arjeplog finns mycket av den orörda vildmarken kvar. Stora gammelskogar kantar vyn. Ännu längre upp finns sjön Tjeggelvas. Norr om denna sjö finns det äldsta skogsbeståndet i Sverige med 700 år gammal skog.
 Men, vi lever i en tid där saker och ting förändras. Betrakta bilden ovan. Den syns knappt, men det är en tallplanta som skjuter rejäla skott på toppen.

Min generation kommer inte märka så mycket, säkert inte nästa generation heller....men på lång sikt är de låga fjällen med dess fantastiska utsikt "utrotningshotade". Varför? De pågående klimatförändringarna påverkar naturligtvis växtlighet och med dem tallarna. Det räcker med att årsmedeltemperaturen stiger med 1 grad för att våra låga fjäll ska beskogas. Där är vi som bekant ganska snart och varmare än så kommer det nog att bli.

Skogsbolagen jublar, myggen likaså (mer nederbörd för vi också).... men det öppna landskapet på hög höjd kan bli ett minne blott...

Inga kommentarer: