måndag 21 december 2015

Snart jul igen Årets mörkaste tid är här och med den julen. Julen är ju inte synonymt med mörker....utan kanske just ett ljus i mörkret. Det är en tid då vi människor samlas runt levande ljus och allehanda elektriska installationer som ska mota mörkret.

Jag har sedan länge en ganska kluven inställning till denna högtid. Jag undrar hur många framförallt i de yngre generationerna som tänker på julens egentliga budskap...Kristi födelse? Allt färre naturligtvis. Istället har julen istället blivit den tid då den onödiga masskonsumtionen skördar nya triumfer. De flesta i Sverige har det väldigt bra. Nya konsumtionsrekord slås nästan inför varje jul.

I tider då vi ständigt påminns om de som inte har och att denna konsumtion till stora delar är kontraproduktiv för klimat och livsmiljö.blir julens konsumtionstema inte så lite besvärande.

Trots denna välmenande moralpredikan vill jag önska er en riktigt god jul. Jag hoppas att det för åtminstone en del av er kan bli ett dämpat frosseri i såväl julklappar och mat. I den bästa av julvärldar står ju stillheten och gemenskapen i centrum.

Som tips på skön musik så här inför julen tipsar jag på Lows senaste platta "One and Sixes". Low spelar skön lågmäld avskalad popmusik som passar fint i en mörk tid och den kyla som kanske kommer.

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Nu är det ju högst osäkert att detta firas pga Jesus föddes. Det är omtvistat.

Jag firar jul som en fest - ett avbrott i den mörka tiden, som med snöns hjälp ( när den finns) inte är så mörk här som på sydligare nejder. Och sedan kommer en nystart i och med nyår.

Det vore trist om inte julen fanns.

Bert Bodin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Johan sa...

Det tycker jag låter sympatiskt. En fest bland de man tycker om låter riktigt bra. Det är bara det där upphaussade kring allt det där materiella som jag har så svårt för.