måndag 7 september 2015

På fjälltur 1


Korvstopp på Statoil i Jokkmokk

 När Anton strax in på det nya året ställde frågan om jag var intresserad av en fjällvandring till sommaren så var jag naturligtvis inte sen att haka på. Det var länge sedan jag har gjort en längre tur i fjällen så Antons initiativ kändes välkommet. Roligt att få vandra i vår orörda vildmark samtidigt som vi skulle få mycket tid tillsammans (Anton bor numera i Stockholm).

Vi skulle göra en tredagarstur i övre delarna av Laponia med vandring utefter Padjelanta- och Nordkalottleden. En vandring på dryga 54 km (allt enligt Antons GPS).

En sensommarvarm dag bar det iväg med gamla Corollan med första nattstopp i Ritsem. Värme och sol hade tagit befälet över Norrbotten  så här i sommarens elfte timme. Då Corollan inte är utrustad med AC blev korv- och vattenstoppet på Statoil i Jokkmokk efterlängtat.
Norrbotten är som bekant stort. Det är 37 mil till Ritsem. Dagen var förförande vacker och alltefter den gick mot sen eftermiddag blev vår resa allt angenämare. På vägen västerut (som tar vid efter Porjus), då våra längtans fjäll kan anas, gjorde vi ytterligare ett fikastopp.
Ett par timmar innan solnedgången nådde vi Ritsem. Vi åkte upp en bit för avskildheten och utsiktens skull. Det gamla kupoltältet hade sina skavanker, men fungerade. Dagen avslutades med grillad kyckling och potatissallad tillsammans med turens enda kalla öl. Det verkliga äventyret kunde ta sin början...

Inga kommentarer: