torsdag 6 mars 2014

Järnridå och den globala kapitalismen

Ett vara människa med en chans till utsikt över världen, dess möjligheter och problem är nutiden spännande. Visst är det lätt att bli stor pessimist ibland. Jag tänker närmast på den ohejdade konsumtionskultur den rikare delen av världen lever i och som i rask takt kan göra  samma värld till en obeboelig plats inom en inte alltför avlägsen framtid.

Just nu är inte klimatfrågan i fokus utan tidningssidorna är fyllda av artiklar med allehanda hypoteser om vilket som blir Putins nästa infiltrerande drag i Ukraina.

Trots den oro och ilska jag kan känna inför det som sker är jag faktiskt glad över att leva i den värld där jag och du befinner sig idag.  I den globala värld vi numera lever i och det oerhört snabba informationsflöde som finns blir konflikterna snabbt synliga och övergreppen många gånger demaskerade. I fallet Ukraina, liksom många andra konflikter, blir det nära nog omöjligt för Putin och hans maktapparat att härja som så skedde på den gamla Sovjettiden.

Sedan har vi också kanske en positiv paradox av den globala kapitalismen. Det postmoderna samhället gillar inte krig. Krig i inflytelserika länder får börserna att rasa och ekonomisk oro kan sprida sig som en  löpeld.

Informationsteknologi och globalt kapital handlar sällan om det goda livet och freden - men kan faktiskt ibland bli en av fredens förutsättningar...

2 kommentarer:

Per Å sa...

Det var ett tag sen jag var inne på din sida och tog del av dina kloka funderingar. Bra att du kan dra lite positiva slutsatser om det moderna samhället trots en ganska nattsvart tillvaro i många avseenden. Särskilt den enorma fixeringen mot konsumtion av allt till varje pris.

Johan sa...

Kul att höra från dig Per. Hoppas allt är bra med dig. För mig reder det sig ganska bra.

Johan