tisdag 11 mars 2014

Om meteorologers språkbruk...

Lyssnade ikväll på den unga meteorologen i TV-rutan. Han lät berätta att södra Sverige kunde få  få riktigt milt (varmt) imorgon, men "hotade" med att det kunde bli någon minusgrad på natten. Vi i norr skulle "bara" få några plusgrader ( typ +5). I fårskinnsfåtöljen förundrades jag över den unge mannens språkbruk. Han får +15 grader i södra Sverige  som  att låta som ett normalstånd för första halvan av mars och de några plusgraderna här i norr som rena rama kylan.

För mig blir det ett aningslös bild över människans blindhet över sakernas tillstånd. Här i norr har vi nog haft den varmaste vintern i mannaminne. Om vi nu ska kallar den vinter överhuvudtaget. Egentligen har det varit flera månader av en sorts "ickeårstid" - blöt och evigt halkig, men en litet avbrott - två kalla veckor i januari.

Imorgon anländer våren per definition till Luleå - över en månad för tidigt. Klimatskeptikerna lär förbli klimatskeptiker, speciellt de som kör mycket fossilt.

Något positivt har den allt för tidiga våren i alla fall ställt till med - motoruppvisningen på Norra hamns is är inställd p g a värme och dålig is....

Inga kommentarer: