måndag 8 april 2013

Hilma af Klint
Att gå på en konstutställning kan vara allt från den lilla bagatellen som inte ger något avtryck hos mig till den stora konstupplevelsen. När jag för en tid sedan tillsammans med många andra fick ta del av Hilma af Klints retrospektiva samlingsutställning var det inte bara stort, det var större än så. Jag brukar vanligtvis ha lite svårt för den här typen av samlingsutställningar. Det lätt alldeles för överlastat, men ingen regel utan undantag. 

Hilma af Klint verkade i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Hilma var en pinonjär inom den abstrakta konsten. Merparten av hennes kvarlåtenskap har aldrig ställts ut tidigare. I sitt testamente skrev hon att hennes alster för fick visas för offentligheten först 20 år hennes död. Hilma lämnade livet 1946. Hilma bars av tanken att hennes samtid inte skulle ta emot hennes måleri.

Hilmas måleri omsluter mycket, bärande element är livet, andligheten och dialektiken. I måleriet återkommer tankarna om en högre ordning långt bortom människans fattningsförmåga. Det är nog ingen överdrift att kalla Hilma för en tidig feminist. Hennes olika bilder av det manliga är inget för oss män att vara stolta över.Ibland kan det nog ha sina fördelar att bo i den stora staden i söder. Hade jag gjort det hade det blivit ett återbesök. Har du vägarna förbi Stockholm får du inte missa denna utställning på Moderna muséet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Inga kommentarer: