onsdag 28 november 2012

Israel, Hamas och freden

För några dagar sedan lades än en gång stridsyxorna ner, om än tillfälligt, i denna till synes olösliga konflikt. I mitt tillbakalutade tillstånd i en fredlig del av världen är det lätt att bara slå dövörat till när våld och död från denna region åter är förstasidesstoff i tidningarna.

Vi vet att konflikten kan eskalera från det provinsiella till en storkonflikt med oanade konsekvenser, men likafullt är det svårt att känna engagemanget. Idag är det inte lika lätt att helhjärtat bara ta ställning för palestiniernas sak. Detta folk är fortfarande lika klämda och utsatta, men med ett allt mer brutalt och fundamentalistiskt Hamasstyre blir blir helheten mer komplex och svårare att ta ställning till. Det palestinska folket lider både av ett yttre förtryck från Israel som ett inre från sin egen regim. Genom att regelbundet skicka raketer till Israel och uppvigla till våld lyckas Hamasregimen uppvigla ett enkelriktat hat mot Israel, ett hat som i lika stor utsträckning borde riktas mot Hamasregimen.

Jag märker en attitydförändring på glid även i olika presskommentarer kring denna konflikt. Från att ha varit mer välvilligt inställda till Palestina, riktas nu uppmärksamheten allt mer på Hamas övervåld än Israels. Kanske det så som de fundamentalistiska krafterna inom Hamas vill ha det - spela ut sin religiöst präglade övertygelse allt mer riktad mot västvälden väl medvetna att de har Irans fulla stöd. Vilket drag som blir nästa i detta blodiga sckackspel återstår att se...

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Per sa...

Ja svårt att säga vem av parterna som har bäst förutsättningar att ändra inställning. Det ser mörkt ut just nu. Men ett upphörande av Israels olagliga blockad av Gaza är nog en nödvändig förutsättning för att överhuvudtaget komma vidare.

Johan sa...

Jo, så kan det vara. Hur som helst måste någon part "vända andra kinden till". Däri ligger det svåra och kanske förbannelsen...

Anonym sa...

Vi ser också hur Hamas behandlar oliktänkande eller s k "förrädare" och "israeliska agenter", dvs palestinier som är motståndare till Hamas islamofascistiska agenda. Förra veckan publicerades bilder på hur hamaspöbel kedjat fast de döda kropparna av dessa "förrädare" på sina motorcyklar medan de skränande körde runt med dem i Gaza och avlossade sina vapen i triumf. En triumf för barbariet måhända. Och nu knyter judehatarna i högerextremistiska ungerska partiet Jobbik tätare band med judehatarna och de religiösa fascisterna i Hamas. Alltid bra när det rätta ansiktet visar sig. Då blir det lättare att ta ställning.

/Frede

Johan sa...

Det svåra är just att ta ställning. Det finns kloka tänkare bland båda läger som har blivit så tysta. Frågan är hur dessa åter ska resa sig ur tystnaden...

Anonym sa...

Fast man kan ta ställning mot Hamas och deras religiösa fascism. Den är palestinierna knappast vare sig betjänta eller förtjänande av. Ett sådant ställningstagande kräver egentligen ingenting annat - inget val av sidor, inga pro-palestinska eller pro-israeliska stämplar, ingen "anti-sionism". Den kräver bara insikten om Hamas totalitära struktur och medvetenheten om den akuta fara de utgör för såväl palestinier som israeler. Palestinierna hade varit betjänta av att lyssna mer på Abbas och den palestinska myndigheten än judehatande, misogynistiska galningar.

/Frede