tisdag 31 januari 2012

Islam, dödandet och framtiden

Än en gång läser jag om lemlästande och dödande av oskyldiga människor i islams namn. Den här gången sker det i Nigeria. Islamska milisgrupper härjar fritt och människovärdet tillmäts inget värde. Jag blir både ledsen, bedrövad och förbannad på dessa ständiga övergrepp i religionens namn - en religion som på så många platser har blivit till en makaber politik med okunniga bödlar i främsta ”skottlinjen”.

Vilken av våra världsreligioner, islam eller kristendom som genom historien har gjort sig skyldig till flesta övergrepp låter jag vara osagt, men undrar om religionen och då främst islam någonsin har använts så mycket som ett politiskt vapen som på senare tid. Det sker framförallt i länder där folket har all rätt att bryta ur förtryck och fattigdom, men istället tar en politiserad islam över dirigerad av mullor och deras bödlar som lydiga lakejer.

Denna mörka sida av islam påverkar även oss i det sekulariserade väst. Läs Thomas Nydahls intressanta reflektion så förstår du mer vad jag menar. De radikala rösterna från den islamska världen har tystnat har ersatts av en annan sorts radikalism – islamsk fundamentalism. Det är lätt att förstå att oro, rädsla och fördomar breder ut sig bland oss som tror på frihet och demokrati. Vad har alla vettiga islamska röster tagit vägen? Jag befarar att tystnaden är nära förbunden med rädslan. Men - ju större tystnad, desto mer sprider sig mörkret och motsättningarna mellan olika kulturer och grupper även i vår närhet. Är det så vi vill ha det?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Frede sa...

Ja, det är sannerligen något att oroas av. För inte så länge sedan undrade jag varför inte de moderata, liberala muslimerna hördes i debatten här i fria Väst. Nu har jag nästan börjat misströsta. Ayaan Hirsi Ali menar ju att dogmatismens och människofientlighetens frö finns inbäddat i Islam och att det därför inte bara är islamismen som är problemet, utan religionen i sig. Det skulle ju vara bedrövligt om hon har rätt...

Johan sa...

Kanske du har rätt, men det finns en dogmatism även i s k uttolkare av kristendomen. I USA är det ju som bekant mycket höger och politik i Guds namn

Frede sa...

Jodå, visst är det så. Kolla gärna upp ateisten och hjärnforskaren Sam Harris som har en hel del att säga om båda dessa religioner. Finns många klipp på Youtube. Och så har han skrivit några böcker också.