torsdag 10 februari 2011

Tim Jackson


Haparanda Sandskär, en plats ännu ganska opåverkad av mänsklig expansion och rovdrift

I en värld där oftast maktlystna, exponeringshungriga och annat s. k. känt folk tar upp de stora spaltmetrarna i media, oaktat om de har något vettigt att säga, känns det skönt att kloka röster ändå får komma till tals.

En sådan klok röst är Tim Jackson, professor vid Surreyuniversitetets center för miljöstrategier som är aktuell med boken ”Välfärd utan tillväxt”.

Tillväxtkritiker brukar oftast avfärdas som drömmare och flummare utan förankring i verkligheten. Därför känns det bra att akademin får tala i denna fråga och av en person som har bra renommé bland högt uppsatta politiker.

Jag brukar varken betrakta mig som drömmare eller flummare, men jag har länge ifrågasatt var vi är på väg. En oavbruten tillväxt som inte tar hänsyn till Jordens ändliga resurser och där välståndet fördelas allt mer ojämlikt är naturligtvis en omöjlig ekvation som förr eller senare leder till en kollaps.

Den ständigt ökade tillväxten har blivit ett icke ifrågasatt mantra, trots att vi vet att det inte finns några som helst samband mellan allt högre materiell rikedom och lycka, utan i många fall tvärt om.

Tim Jackson säger att det är vår tids största utmaning att våga tänka nytt, så rätt, men samtidigt så oerhört svårt. Vem ska ta det första steget? Vi vet ju hur svårt att det är att komma någon som helst vart i klimatförhandlingarna. Men – utmaningen ligger klockrent kvar och vi har faktiskt inget val. Jag ska framöver med stort intresse ta del av hans bok. Jag tycker att du också borde göra det. Ökad medvetenhet är nyckeln till förändring.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: