lördag 15 januari 2011

I avregleringens tid

I vattenbristens spår skenar elpriserna står det att läsa i dagens DN. Att vi alla är lurade av dessa avregleringar har för mig sedan länge varit uppenbart, men jag än mer beklämd över medias oftast mycket okritiska artiklar i ämnet. Just den avreglerade elmarknaden är nog det värsta exemplet på att något verkligen har gått snett. Men, varför bli överraskad. Varje någorlunda funtad hjärna förstår ju att på en avreglerad marknad är det kortsiktig vinstmaximering som gäller.

För vilken gång i ordningen elbolagen nu skyller på de kritiskt låga nivåerna i våra vattenmagasin vet jag inte, men de är otaliga. Jag säger bara – tro dem inte. Vi har vår stuga i Lappmarken intill en av Sveriges största vattenmagasin – sjöarna Storavan, Uddjaure och Hornavan. Vattenståndet i dessa sjöar tillåts variera upp till 2 meter. Förra gången det var högvatten i sjöarna var året 1994. Sedan avreglerades elmarknaden och det höga vattenståndet har uteblivit, trots en del nederbördsrika somrar och höstar. För att maximera vinsterna säljs numera el från vattensystemet även sommartid. Vattenmagasinen får därmed aldrig en chans att bli välfyllda och då är det knappast konstigt att vattennivåerna är låga då det har varit kallt ett tag.

För naturen har det varit positivt, då svårt eroderade stränder har fått en chans att återhämta sig, men det är knappast miljötänkande som har styrt elbolagens agerande.

Konsument, inse att du är lurad och du seriöst arbetande journalist, ta din roll att vara den tredje stadsmakten på allvar och utnyttja dina möjligheter att påverka!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Bert sa...

Att vi luras ständigt och jämt är helt klart.

Men det värsta är att t.ex. Vattenfall tror att vi konsumenter är så korkade att vi sväljer allt med hull och hår.

Se bara på dessa flagranta exempel.

Johan sa...

Du har sagt det och jag säger det nu igen - hur ska vi slå hål på dessa Vattenfallslögner en gång för alla? Tyvärr är det lättare att ställa frågorna än ge de klara svaren.