fredag 11 december 2009

Säkerhetsparadoxen

Alltmedan det viktiga klimatkonferensen pågår i Köpenhamn är Norra Norrlands kustland försjunket i att stort snöfritt decembermörker. Detta område är förmodligen Sveriges mörkaste just nu. I midnattsolens land är däremot nu solen nedan horisonten, men i gengäld finns snön som lyser upp tillvaron.

Det mörka landskapet är även reflexvästarnas landskap. Nu är det inte bara den mindre barnen som bär dessa västar, utan även allt fler vuxna.

Det slår mig att vi i detta land är så enormt måna att skapa säkerhet runt oss själv. Vägen från lagen om bilbältesanvändning till reflexvästarnas tid har inte varit speciellt lång. Ta säkerhetsbeslut i det lilla är enkelt, men att göra nödvändiga förändringar för att rädda jorden från en klimatkollaps är en svårare sak. Säkerligen är det många av dessa reflexvästbärare som även tillhör de många tomgångkörningssyndarna.

Kanske den stora svårigheten att både tänka tryggt privat som globalt är människans stora tragedi. Ska vi lyssna på framtidsforskarna så har än mindre att hoppas på. Människan i den rika världen är mer och på väg att bli en flexibel och ombytlig materialist. Detta i en tid då vi borde ställa om våra vanor ordentligt. Låt oss hoppas att den kurs som läggs fast vid klimatkonferensen är fast. Tyvärr finns det en stor risk att konferensen slutar som så många gånger förr då poliska ledare ska fatta beslut i viktiga frågor - en urvattnad kompromiss.

Jag vet att jag låter negativ. Troligen färgas jag av en mörk, snöfri och hittills alldeles för varm december.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: