tisdag 8 december 2009

Kickmänniskan och informationsflödet

Vi lever i en tid där de intryck och den information vi matas mer bara ökar. Det finns ingen hejd på all intryck och källor med både god kunskap och ren skit som vi tar emot. Somliga söker den aktivt medan andra försöker värja sig, men har svårt att hålla emot. Det viktigaste är att försöka ha en kritisk distans, inse att man är en del av flödet och göra det bästa av situationen.

Visst skapar en värld mer allt mer information som utbyts nya möjligheter och kan bidra till att vitalisera samhället. Jag tror få av oss vill ta stegen tillbaka innan internet blev den nya kanalen i snart alla hem.

Svårigheterna med den värld som växer är att vi har allt svårare att bli tillfredställda bland alla möjligheter som står till buds. En ung människa har mötts av ett flöde av intryck som vi äldre knappast har en susning om. Jag var helt nyligen på en konferens om droger på nätet. Det var en skrämmande verklighet som presenterades med ett ständigt nytt flöde av droger som ibland hinner skörda liv långt innan de har blivit narkotikaklassade. Mediet är givetvis internet med flashiga hemsidor om alla himmelska upplevelser som väntar om du tar dessa piller.

Den nya människan är och riskerar i en framtida värld allt mer bli kickmänniska. I ett informationsflöde där upplevelser utöver det vanliga glorifieras blir det dit många söker sig. När en ung människa har gjort och upplevt kanske allt för mycket redan i unga år, vad är det då som återstår? Det som ger mål och mening kanske då blir ständigt nya upplevelser, gärna spännande förpackade med en minimal ansträngning.

Det är för många svårt att ställa sig utanför en värld som öppnar möjligheterna på gott och ont. Frågan är vad som i förlängningen händer med oss människor? Livet är ju som bekant mycket vardag och alla har vi ett behov av stillhet och återhämtning för att må bra. Ingen har nog något riktigt bra svar på frågan. Jag får se fram emot framtiden med skräckblandad förtjusning….

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: