onsdag 23 december 2009

Renar på fjärdenAllmedan de julhandlande människorna ringlar fram i bilköer med ett hopp att finna en parkeringsplats pågår en annan färd ett par kilometer bort. Det tidiga vintermörkret börjar falla och från vårt fönster ser vi att samerna håller på att flytta en mycket stor renhjord ut till Sandön på vinterbete. Jag har aldrig sett så många renar samlade och förflyttningen verkar gå exemplariskt med hjälp med moderna fordon.

Det kan synas långt mellan mellan stadsmänniskornas alla julklappsbestyr till en flytt av renar. I vid mening finns trots allt något gemensamt. Människorna konsumerar och renarna ska förhoppningsvis få konsumera renlav i mängd på Sandön.

Med detta vill Nordlig utpost önska en god jul med ett måttfullt konsumerande, men mycket vila och god samvaro!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 kommentarer:

Ina sa...

Vecka efter påsk brukar de passera Kasker på väg till sommarbete - 10-tusentals renar.Fantastiskt!!!
Gud Jul och Gott Nytt År till Dig och Din familj.

Johan sa...

Oj då, det var ny kunskap för mig men det är ju längs isbelagda sjöar de brukar färdas. God jul!

Bert Bodin sa...

Förra vårvintern passerade en jord på cirka tusen renar utanför vår stuga på Rånlandet. Tyvärr hann jag inte få fatt i kameran i tid för att föreviga. De drevs rätt nära vår strand och jag ville inte rusa iväg med tanke på att jag då kunde ha skrämt hela jorden så att den skingrades. Men det kändes lite exotiskt, trots allt.

Ella sa...

I min barndoms Kasker var det alltid en spännande tid när renarna skulle passera-ja,de inte bara passerade-de stannade för vila och lapparna och deras hundar var hungriga och trötta och ville ha mat och övernattning. En bråd tid för min mor.
Vill önska EN GOD JUL!

Johan sa...

Att bo eller vistas nära sjö eller hav ger alltid möjligheter till fina upplevelser. Lyckliga vi som har dessa möjligheter.