torsdag 25 juli 2019

Vandring utan trängsel



 I morgonekot idag lyssnar jag på ett längre reportage om massturismen i Europa och om den lokalbefolkning som börjar tröttna på dessa dessa turister som som i horder finns överallt och gör ett vanligt liv allt svårare. Detta skrivs när Centraleuropa lider av ännu en rekordvärmebölja av aldrig tidigare skådat slag. Men, turister tycks det bli allt fler av, trots hettan. Turister som nästan uteslutande reser fossilt via flyg eller på något stort kryssningsfartyg.

Grenen vi alla sitter på går inte bara av, utan den brinner...alltmedan de flesta fortsätter som om ingenting har hänt.

Så mycket större blir då inte kontrasterna till min värld i det stilla stuglivet i kommunen Arjeplog. Här finns aldrig någon trängsel  och även under turistisk högsäsong går du nära på ostört överallt.

Igår följde jag med syster och hennes familj på en liten dagsfjälltur i vår underbara fjällvärld. Målet var det låga vidsträckta fjället Sälmbajåkhå. Fjället ligger i nära anslutning till Silvervägen där det också stod ett antal husbilar vid den större Jurunparkeringen. Någon på parkeringen önskar oss lycka till som om det skulle vara något exotiskt med vandringen.

Så snart vi lämnar parkeringen kliver vi in i en annan storslagen värld. Som människor är vi ensamma här, men andra iakttar oss som kärrsnäppornas varningsrop och fjällabbens markerande mot vår närvaro. Fjällheden är vidsträckt och här finns platsen för rymd, liv, och vila. Toppterrängen eggar fantasin med sina blockformationer och vattengölar för den modige badaren.

Det här är väldigt långt borta från Centraleuropas ohållbara fossila turistkaos. Är så så orolig över det som håller på hända med vår vackra storslagna planet Jorden. Samtidigt känner jag tacksamheten över att få uppleva och vara i den stora storslagna värld bortom trängsel....det finns inget skäl i världen att jag skulle vilja önska mig någon annanstans...




Inga kommentarer: