söndag 28 oktober 2018

Mötesplatser


Facebookhallarna i Luleå

 Igår hade konsthallen Havremagasinet i Boden vernissager på flera utställningar med temat digitala landskap. Samhället digitaliseras i en oerhört snabb takt och med det händer det saker med oss människor. Det gestaltar de utställande konstnärerna på olika sätt.

Jag fastnar mest för Erik Holmstedts fotografier. Bilderna med sitt strama formspråk ger just berättelsen om det Norrbotten som går från att vara ett industriellt nav till att allt mer bli ett digitalt kommunikationscentrum.

Vi människor är sociala kommunicerande varelser. För inte så länge sedan var de stora industrierna en av det vanligaste platserna för det sociala samspelet. I takt med äldre industriella nav så ersätts de av nya. De nya postindustriella naven är bl a  de allt fler anonyma välbevakade serverhallar som ska hjälpa oss att kommunicera på de nya digitala plattformarna, men också, ofta för oss helt ovetande, samla en massa information om oss människor, s k Big data.

Numera sker allt mer av vår sociala kommunikation via sociala medier, där dessa "digitala industrier" just ska vara navet och länken för dessa möten. I den bästa av världar skulle den kunna berika våra liv och öka förståelsen om oss själva och alla de andra.

Idag vet vi att det är så mycket mer komplicerat än så. Det som skulle göra oss friare och utveckla demokratin och göra fler röster hörda löper risk att bli det precis det motsatta. Det finns många och starka krafter som använder de nya digitala plattformarna för att manipulera oss, lura oss, smutskasta och sprida hat.

Vad som sker med all information och desinformation i dessa omgärdade och säkerhetsklassade serverhallar vet vi inget om. Här sker sker en anonym maktutövning i storformat mer eller mindre bortom nätägarnas kontroll.

Det nya digitala kommunikationslandskapet är allt annat än öppet. Var på din vakt, låt dig inte förföras av lögnen. Låt inte andra använda dig. Kommunikation människor emellan är ibland svårt och inte kommer det bli lättare...


Inga kommentarer: