måndag 15 oktober 2018

Osannolik oktober



 I helgen var jag i min stuga igen. Vi gjorde de kända vandringarna. Stilla, sköna och välbekanta.
Hösten är min tid. Så stilla, mer kravlöst, men med ett försonande ljus och så fina färger.

Gångna helgen var på många sätt inget undantag. Det som skilde sig var för årstiden helt osannolika temperaturer.

När sommarvarm luft i oktober strävar mot allt nordliga breddgrader kyls den av, drar med sig fukt och resultatet blir utbredda dimmor och dis. Då samtidigt solen ligger allt lägre förmår den inte tränga igenom.

Så var det en del av helgen - lugnt, men fuktigt och tidvis utbredda dimmor. Sedan kom en tilltagande vind och med den sommarlika temperaturer. Visst kan det vara skönt att gå ut utan att frysa, men det naturliga för årstiden är faktiskt att vi ska vara rejält påklädda för att möta en tilltagande kyla.

På resan hem sent på söndagen pendlade temperaturen mellan 15 och 19 grader. Sent på kvällen är det fortfarande 14,5 c i min stuga utanför Arjeplog. Skönt förvisso, men galet och farligt!

För en vecka sedan släpptes den senaste klimatrapporten och Jordens tillstånd. Det är alarmerade läsning från den vetenskapliga expertis som finns på klimatområdet. Man kan tycka att det borde skapa lika alarmistiska reaktioner från Världens ledare...men icke. Inte från andra heller, utöver några artiklar i våra rikstidningar.

Dagens Nyheters Björn Wiman skrev på söndagen tankeväckande om det absurda inför att inte reagera och agera inför en allt troligare klimatkatastrof. Det förfärande är att frågan troligen är för stor och komplex för att hantera för människan. Lägg därtill att mycket av den utveckling och landvinningar människan har gjort i modern tid har skett just på bekostnad på klimat och miljö.

Med andra ord...utanför klimatvetenskapen tycks det även vid sidan av alla hopplösa klimatförnekare finnas en uppgivenhet inför hela frågan.

Ett är säkert. Den osannolika oktobervärmen kommer vi att få uppleva allt mer av...och det är bara början av en osannolik och farlig värld som framtidens människor ska försöka hantera.

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Björn Wimans artikel var bra och skulle behöva större spridning. Tyvärr ligger väl bakom betalvägg.

Johan sa...

Absolut...han skriver allt som oftast mycket klokt.