måndag 29 januari 2018

13,5 kilo textilier 13,5 kilo textilier, vilket nästan allt utgörs av kläder, konsumerar genomsnittssvensken. 13,5 kilo...hissnande tanke, flera fulla tvättmaskiner på bara ett år. Visst förstod jag att vi överkonsumerar kläder, men denna mängd, ofattbart.

Ordet konsumera tycks vara vår tids mantra. Vi äger inte längre... utan vi konsumerar med en allt mer glupande aptit. Vi köper den ena sekunden och slänger i nästa. Jag säger slänger. Med en sådan mängd kläder borde det vara närmast omöjligt att använda inköpta kläder, än mindre slita ut dem. Faktum är att bara 15 % av kläderna återanvänds.

Alla shoppinglystna människor borde skämmas...näst utsläppen av de fossila bränslena är den osunda klädshoppingen det mest miljö- och klimatimproduktiva vi kan hålla på med.

Numera nöjer vi oss inte heller med att göra våra onödiga klädshopping i vanliga fysiska butiker...nej, mycket av shoppingen sker ute på nätet. Vi kan ju tjäna så mycket pengar på att shoppa direkt från lågprisländernas barnarbetande klädfabriker. På så vis förstärker vi ytterligare en ohållbar ordning med ännu mer transporter från det klimatpåverkande flyget.

Det går att moralisera hur mycket som helst över de flestas säkert helt oreflekterade beteende. Som moralpolis får man sällan några kompisar...men jag önskar om du av någon anledning läser detta och känner dig träffad - tänk till. Vad är den yttre flädern egentligen värd och framförallt vilket pris är den värd? Sitter inte skönheten i den du är och vad du strålar ut? Och, inte minst är inte den skönhet som finns runt oss alla, naturen, en skönhet värd att bevara för framtiden. Självklart borde det vara så, visst...?

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jo, säger jag, även om jag inte känner mig speciellt träffad. Jag indrar om jag ens äger 13,5 kilo kläder. Jo, om jag väger in min favoritduffel som jag köpte för 15-20 år sedan och fortfarande använder.

Johan sa...

Då äger du kläder...inte konsumerar dem. Var rädd om duffeln, den är säkert så gammal att den är av god kvalitet. Jag brukar säga att en T-tröja ska hålla minst 10 år för att vara en bra T-tröja. De T-tröjorna blir allt svårare att hitta.

Anonym sa...

Start saving our world

Johan sa...

Yes - ett fint tryck från T-tröjor från Naturskyddsföreningen från 80-talet. De hade jag nog mer än tio år...