söndag 21 januari 2018

Om ett äpple Att äpplen är en laddad frukt med en lång historia är ingen nyhet. Historien om kunskapens frukt i paradisets lustgård är känd. Äpplet var just kunskapens frukt som Gud förbjöd människan att äta av. Eva frestades av ormen som hittat till paradiset och tog en tugga av äpplet. Hur det gick sen vet vi ju också...det blev och är en mänsklig historia på gott och på ont.

I nutida livsmedelsaffärer brukar det digna av äpplen av allehanda sorter från världens alla hörn. Frågan är hur det är ställt med kunskapens frukt och hur bra vi mår att att äta av densamma?

I somras köpte jag ett äpple med namnet Royal Gala som troligen skulle användas i matlagningen. Av någon anledning blev äpplet kvar i skafferiet och återfanns strax innan jul. Efter sådär 5 - 6 månader borde en normal färsk frukt ha förändrats till ett mindre inbjudande icke ätligt tillstånd...men som du ser av bilden ovan så ser äpplet förhållandevis fräscht ut.

Jag brukar ogärna slänga mat, men även om äpplet fortfarande såg inbjudande ut så åkte det raka väg till kompostpåsen.

För mig blev det det här ytterligare en av många allt tydligare bilder vad vi är på väg att att göra med vår Jord och i förlängningen med oss själva. Vi lakar ut våra jordar med konstgödsel och gifter. Frukt och grönsaker fylls med gift och töms allt mer på sitt näringsinnehåll. Till detta kan läggas alla fossila transporter. Vilken världsdel mitt gamla äpple kom ifrån vet jag inte....men säkert mycket långväga. Det brukar vara så innan vår egen svenska frukt mognar. Vi vet att alla dessa transporter inte är hållbara....samtidigt som vi också vet att det är svårt att leva hållbart om vi vill äta frukt och grönt i norr under vinterhalvåret.

Historien om äpplet som detta kunskapens frukt är inte lätt att få ihop. En sak vet jag i alla fall med säkerhet...jag kommer aldrig mer köpa ett äpple från fjärran land. Jag vill ha frukt - inte gift.


2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Får jag rekommendera Ingrid Marie. Av svensk börd. Mycket dyrt. Åldras naturligt, och smakar väldigt gott.

Jag har utländska vänner (Irland och Spanien) som i många år gav uttryck för förvåning; "varför smakar svenska äpplen så gott". Det fick jag höra flera gånger.

Jo. Det beror på att de mognat i ett relativt svalt klimat, jämfört med t.ex. Royal gala från Brasilien.

Johan sa...

...och de har inte bara mognat i svalt klimat...de är åtminstone relativt giftfria. Annars blir det långt mellan äpplena för min del, småallergisk med kärnfrukt, bidrog nog till den långa förvaringen.