söndag 20 mars 2016

Johans guide till Luleås restauranger 3 - Restaurang Cg Det gällde att nollställa sina förväntningar när vi i fredags besökte restaurang Cg. Restaurangen har fått fina utmärkelser och är mycket populär. Man måste boka bord i god tid för att få en plats. Själv besökte jag Cg när det var nyöppnat för några år sedan. Då var personalen stressad, vinglas krossades och den fisk jag åt var torr och smaklös.

Denna gång möttes vi inte av någon stressad personal, tvärtom. Personalen var kunnig, gav sig tid och hade en trevligt bemötande. Lokalen är öppen och ljudnivån var ganska hög, men det är sådant man får köpa på en populär restaurang. Det gick att föra ett lågmält samtal och Beatles gamla hits tog inte upp för mycket av ljudmattan.

Till förrätt valde vi personalens rekommendation - CURED SECRETO DE IBERICO. Anrättningen innehöll gyoza agnolotti fylld med färskost. Serverades på buljlong på rostade tomater och solrospesto samt tunna skivor av lättrökt och torkad iberico  secreto och riven parmesanost. Förrätten var trevligt upplagd och med goda ambitioner. Tyvärr tycker guiden att den var allt för salt för att nå de utlovade höjderna. Salt ska användas som smaksättare - inte ta över och dominera.

Förrätten var bra tilltagen och jagade en del av hungern på flykten. Till såväl förrätt som huvudrätt tog vi det rekommenderade vinet Framingham Pinot noir. Ett vin som gladde gommen både till mat och att dricka bara som det är.

Till huvudrätt valde vi LÅNGKOKET. Långkoket innehöll nattbakad oxkind "asian style" med koriander, bok choy, paprika, sticklök, krispig vitlök och chili. Den serverades med soyadressing och nudlar. Oxkinden var mör och fin. Likaså grönsakerna som matchade fint. Så mycket tråkigare att rätten delvis förstördes av en allt för dominerade och salt soyadressing. De nudlar som serverades till kändes onödiga och tillförde inget.

Även här föll Cg på saltet. Hade denna inte allt för hälsosamma smaksättare används sparsammare hade måltiden som helhet höjt sig en hel del.

Vi avrundade med den sedvanliga espresson. Den var riktigt god.

Det går inte komma ifrån att Cg vill vara en finare krog. Ambitionerna finns där med personalens goda bemötande och kunnande som största plus. Men som sagt, det frikostiga saltbruket solkar helheten alltför mycket för att kunna ge ett riktigt högt betyg. Jag ger Cg´s restaurang betyget 3. En stark trea är det, men längre än så kan jag inte sträcka mig.

Inga kommentarer: