tisdag 15 mars 2016

Flykten från friheten När de främlingsfientliga mörkerkrafterna även gör sitt segertåg i Tyskland kommer jag osökt tänka på de framsynte och kloke socialpsykologen Erich Fromm och hans hans klassiska bok "Flykten från friheten". Detta verk kom till precis efter det förödande andra världskrigets slut och beskriver hur svårt många människor att hantera sin frihet och fria vilja i en demokrati. I tider av oro och i ett samhälle som knakar i fogarna vill många se den starke mannen ta ledningen. Hitler är ju det mest slående exemplet i västvärlden för hur det då kan gå.

I en tid som denna tycker jag att Erichs Fromms verk är aktuellare än någonsin. I folkvandringarnas nya tid och i en allt mer allt mer oförutsägbar och globaliserad värld när många en längtan efter den gamla nationalstaten. Traditionella värden som ska värnas med en stark ledare som garant. Vi ser överallt populister som blåser under oron och som vinner allt större terräng.

Det nya spänningsfältet på de politiska arenorna är inte längre vänster- höger utan den liberala demokratin på den ena kanten och de främlingsfientliga nationalisterna på den andra. Det blir som att framtiden och längtan efter ett redan passerat förflutet kämpar om inflytande och makt.

En av de största farorna just nu är alla dessa rädda människor som inte känner igen sig och vill skruva klockan tillbaka. Jag är tror att vi har en mycket turbulent tid framför oss men vill trots allt vara lite optimistisk. Vi måste göra som Erich Fromm säger - det demokratiska samhället får inte retirera utan istället vara offensivt för att människan på ett bra sätt kan hantera sin frihet.

Inga kommentarer: